Wieliczka sóbánya Sóbánya Hétköznap a Posztócsarnok előtt Királyi Palota, Wawel Kivilágított Posztócsarnok_3 Wawel este Wawel

Krakkói utazás

Üdvözli Önt a !

Üdvözöljük a Travelorigo gyűjtőportálon. Utazásához minden hasznos információt megtalál, legyen az utazás, szállás, repülőjegy, utasbiztosítás, vagy általános információk! Portálunkon szállások, hotelek, fapados repülőjegyek, időjárás, térkép található. A sok utazási és nyaralási kínálat mellett látnivalók, lastminute ajánlatok, repjegy, fotók, olcsó programlehetőségek, busz és autóbérlés igényelhető.

Utazás előtt

TARTALOMJEGYZÉK

Útravaló jótanácsok Hasznos

 

 

 

Fontos!

Fontos

Utazásunk megkezdése előtt feltétlenül tájékozódjunk a célország vízum -és vámszabályairól, az ehhez kapcsolódó ügyintézésről és díjakról, melyekről részletesen a "Beutazás"-menüpont alatt olvashatunk. Fontos, hogy ellenőrizzük útlevelünk, személyi igazolványunk (EU-tagállamba való utazás esetén) érvényességét, hiszen például új útlevél igénylése esetén 30 napot kell várnunk az elkészült dokumentumra. Ha kötöttünk utasbiztosítást, feltétlenül hozzuk magunkkal a biztosító által előírt dokumentumokat (részletek az "Utasbiztosítás"-menüpont alatt), beleértve a segélykérő számot is! Ne hagyjuk otthon gyógyszereinket, oltási papírjainkat (amennyiben szükséges) és legfontosabb személyes használati tárgyainkat, tisztálkodószereinket! Ügyeljünk az éghajlatnak megfelelő ruházatra (részletesen a "Mit vigyünk magunkkal"-menüpont alatt) Ha repülővel utazunk, csomagolásnál tartsuk szem előtt, hogy a gép utasterébe csak kézipoggyászt vihetünk magunkkal, célszerű tehát időben eldönteni, melyik csomagunkba mit pakolunk, így elkerülhetjük a kapkodást a reptéri csomag -és vámvizsgálatnál.


Mikor utazzunk?

Mikor utazzunk?A város a kontinens belsejében található, éghajlata mérsékelt, földrajzi elhelyezkedéséből következően hűvösebb és változatosabb a magyarországinál. Hat évszakot különböztetnek meg: télelő, tél, tavaszelő, tavasz, nyár, ősz. A tél változatos, van, amikor esik a hó, de olyan is előfordul, hogy több éven át nem esik. Lengyelország középső területei a legszárazabbak, a hegyek kapják a legtöbb csapadékot. A nyár általában meleg, de a napsütést gyakran szakítja félbe egy-egy zápor.

 


Mit vigyünk magunkkal? Mit vigyünk
Dokumentumok:

biztosítás (ajánlott!)
útlevél (személyi igazolvány)
vezetői engedély
nemzetközi zöldkártya
bankkártya (hitelkártya)
voucher
készpénz (a célország hivatalos fizetőeszköze)

Ruházat, személyes higiénia:

elegendő alsóruházat, zokni
borotva, borotvahab
tusfürdő
fogkefe, fogkrém
fésű, hajszárító
testápoló
sampon
hajhab, hajzselé
dezodor
sapka
papucs, szandál
rövidnadrág
törülközö, fürdőlepedő
fürdőruha
esőkabát

Egyéb:

napszemüveg
naptej
gyógyszerek
fájdalom- lázcsillapító
kiskés, dugóhúzó, sörnyitó
kispárna
pokróc
búvárszemüveg
strandlabda
hűtőtáska
térkép
útikönyv
telefon, telefontöltő
fényképezőgép, memóriakártya, akkumlátor, akku-töltő
övtáska, hátizsák
termosz
papirzsepi, wc papír
elemlámpa

 

Utazás gyermekkel

Gyermekkel

Mielőtt nekivágnánk gyermekünkkel az utazásnak, mindenképpen kérdezzük meg gyermekorvosunkat, hogy az adott országban milyen betegségek jelenthetnek veszélyt, s kérjünk tanácsot ezek megelőzési lehetőségeiről. Egy éves kor alatti gyereket kifejezetten kockázatos magunkkal vinni, számukra ugyanis még nem ajánlott bizonyos védőoltásokkal történő védekezés, ezért védtelenek lehetnek egyes fertőző betegséggel szemben. Egy nagyobb utazás esetén azzal is érdemes számolni, hogy a hosszabb utat a kicsik nehezen viselik, ajánlott tehát hazánkhoz közeli célországot választani.

Útlevél:

Kiskorú vagy gondnokság alatt álló személy kérelmét a törvényes képviselő nyújthatja be.

A kérelméhez szükséges:

 1. a személyazonosító igazolvány, illetve születési anyakönyvi kivonat,
 2. a lakcímkártya,
 3. a kiskorú előző úti okmánya (ha rendelkezik ilyennel, illetve, ha nem kívánja megtartani az új megérkezéséig),
 4. a kiskorú 2 db igazolványképe, ha a kérelmet a jegyző vagy a külképviselet előtt terjesztették elő,
 5. illeték megfizetése,
 6. a szülő (törvényes képviselő) állandó személyazonosító igazolványa vagy más, a személyazonosságát igazoló érvényes hatósági igazolványa,
 7. a gondnok-, illetőleg gyámkirendelő határozat vagy az intézeti gyám igazolása az intézeti gyámság fennállásáról,

A szülőknek (törvényes képviselőnek) a közjegyző, a gyámhatóság, illetve az útlevélhatóság előtt tett, a magánútlevél kiadásához hozzájáruló nyilatkozata vagy a szülői felügyelet megszűnését, illetőleg szüneteltetését igazoló jogerős bírósági határozat másolata. Az utolsó pont kapcsán fontos kiemelni, hogy mindkét szülő - közjegyző, gyámhatóság, illetve útlevélhatóság előtt tett - hozzájáruló nyilatkozata szükséges a magánútlevél kiadásához. Amennyiben a szülői felügyelet megszűnt, illetve szünetel, az ezt igazoló jogerős bírósági határozat másolatára van szükség.

További információk: www.magyarorszag.hu

Repülővel:

Ha egy kiskorú olyan személlyel száll repülőre, akinek eltérő a családi neve a gyermek családi nevétől, igazolni kell, hogy a személy a kiskorú szülője vagy törvényes gyámja, vagy hogy a gyermek a szülő tudomásával, illetve engedélyével utazik. Igazolás (pl. közjegyző előtt tett nyilatkozat, anyakönyvi kivonat, személyi igazolvány, diákigazolvány stb.) szükséges mind az eltérő családnevű szülővel való együtt utazáskor, mind pedig kíséret nélküli utaztatás esetén, amelyet a gyermek szülője vagy nagykorú kísérője köteles bemutatni a jegy megvásárlásakor vagy az utazás megkezdésekor. 2 év alatti gyermekek részére a Malév járatain csecsemőjegy váltható. Ebben az esetben a baba külön üléshelyre nem jogosult, a felnőtt ölében utazik. Egy kísérővel legfeljebb egy csecsemő utazhat ölben, külön üléshely foglalása nélkül. További csecsemő részére gyermekjegyet kell váltani, amely üléshely foglalására jogosít. Csecsemő külön üléshelyen történő utazása esetén a csecsemővel utazó köteles CE vagy FAA minősítésű babaülést biztosítani. Kérésre a légitársaság babaételt is biztosít.

A „Kísérő nélküli kiskorú" (Unaccompanied Minor, UM) szolgáltatás a magyar légitársaságnál olyan 2 és 16 év közötti gyermek részére igényelhető, aki 16 évesnél idősebb utas kísérete nélkül utazik. A gyermeket az indulási állomáson a hozzátartozótól vagy meghatalmazatott személytől veszi át a Malév és mindaddig felelős érte, amíg a célállomáson az UM dokumentációjában meghatározott személynek átadásra nem kerül. A 2 és 5 év közötti gyermek csak külön légiutas-kísérővel utazhat járatainkon. A szolgáltatás díja függ az úti céltól. Az 5 és 12 év közötti gyermek önállóan is utazhat kísérő nélküli kiskorúként. Ez esetben a gyermek mind a járat, mind pedig a repülőtér személyzete részéről kiemelt figyelemben részesül. A szolgáltatás díja: gyermek díjtétel + 25 EUR / szegmens. 12 évnél idősebb, de 16 évnél fiatalabb gyermek már utazhat önállóan is járatainkon, de természetesen ebben az esetben is van rá lehetőség, hogy kísérő nélküli kiskorú szolgáltatást igényeljen gyermekének. Ennek díja: felnőtt díjtétel + 35 EUR / szegmens. Arra is van mód, hogy ilyen korú gyermekével külön légiutas-kísérő utazzon, ebben az esetben az UM díj mellett a légiutas-kísérő díját is meg kell fizetni, amely az úti céltól függ. A gyermek (UM) önálló utazásához kapcsolódó összes költséget (pl.: étkezés a tranzit repülőtéren, vízumdíj, stb) a hozzátartozó viseli.

Egyes díjtételekből gyermekkedvezmény adható. A kedvezményre az utazás megkezdésekor 2. életévüket már betöltött, az utazás utolsó szakaszának megkezdésekor azonban 12. életévüket még be nem töltött gyermekek jogosultak.

Autóval:

A gépkocsiban utazó, 150 cm-nél alacsonyabb gyereket a testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben (továbbiakban: gyerekülésben) kell rögzíteni. A testsúlynak megfelelő jelöléseket feltüntetik a gyereküléseken is, a következő csoportba sorolás szerint:

0. csoport: 10 kg testsúly alatt
0+. csoport: 13 kg testsúly alatt
I. csoport: 9-18 kg testsúlyig
II. csoport: 15-25 kg testsúlyig
III. csoport: 22-36 kg testsúlyig.

GyerekülésAzokban a gépkocsikban, amelyek gyerekülés rögzítésére nem alkalmasak, 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, 3 évnél idősebb és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek is csak a hátsó ülésen utazhat. A gyermekülés rögzítésére alkalmas gépkocsikban 3 év alatti gyerekek első és hátsó ülésen is kizárólag autósülésben utazhatnak (tehergépjárművekben is). Első ülésre csak akkor rögzíthetjük az autósülést - minden esetben a menetiránnyal ellentétes irányban-, ha az üléshez nincs felszerelt légzsák, vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták (kikapcsolták). Nem szállítható az első ülésen harmadik életévét betöltött, 150 cm-nél alacsonyabb testmagasságú gyerek, még gyerekülésben sem. 3 év feletti, de 135 cm alatti gyermeket kötelező a hátsó ülésen, gyerekülésben szállítani, kivéve, ha ez a gyári kialakítás miatt nem szerelhető be - például nincs a hátsó üléshez tartozó biztonsági öv. 135 és 150 cm közötti gyermek az első ülésen csak gyermekbiztonsági rendszerben szállítható, míg a hátsó üléseken akkor is, ha a biztonsági övvel megfelelően rögzíthető. A 3. életévüket betöltött, legalább 135 cm magas gyerekeket a hátsó ülésen már elegendő a gépkocsiba szerelt biztonsági övvel rögzíteni (gyerekülés nélkül), ha az öv a testmagasságához igazodik és a gyerek biztonságosan beköthető. (Ilyenkor lehet jelentőségük az ülésmagasítóknak, ha a biztonsági övrendszer nem állítható.) Nem kell továbbá gyerekülésben szállítani a gyerekeket a taxi hátsó ülésén, a mentő betegellátó terében, a menetrend szerinti autóbuszokon, illetve ha a gyerek a külön jogszabályban meghatározott, orvos által kiállított igazolással rendelkezik.

Tippek:

1. Érdemes több kisebb szakaszra bontani az utat, megállni, étkezni vagy egy játszótéren szaladgálni. Jó, ha az utazás előtt mesélünk neki a tervezett kirándulásról. El lehet mondani, vagy játékok segítségével le lehet játszani az eseménysort, hogy lélekben ő is felkészülhessen, vagy még időben feltehesse kérdéseit, elmondhassa az aggodalmait. A gyerek számára biztonságot jelentő játék, kendő, cumi stb. legyen mindig a kezünk ügyében! Lehet neki mesélni az üdülés helyéről, milyen újdonságokkal fog ott találkozni, mit lehet majd ott csinálni, kivel fog egy szobában aludni stb.

2. Strandon vagy olyan helyen, ahol többen is megfordulnak, érdemes először egy kis terepszemlét tartani a gyerekkel, tájékozódási pontokra felhívni a figyelmét. Megbeszélni vele, ha mégis elkeveredik, milyen, messziről is látható objektumhoz menjen vissza, és hogy ott fogjuk mi is keresni. Segítség a szülőnek a sokadalomban egy rikító színű, különleges mintájú sapka, fürdőruha, vagy egy gázzal töltött lufi, amit csuklóra lehet erősíteni. Nagyon gyakori, hogy több bába között vész el a gyerek. Mindenki azt gondolja, most éppen a másik figyel a lurkóra. Adott időtartamra egy konkrét személy vállalja a felügyeletet és váltsák egymást a felnőttek.

3. Ne feledkezzünk meg arról se, hogy a kicsik bőrét fokozottan kell védeni a napsütéssel szemben. Kenjük be őket minél magasabb faktorszámú, vízálló naptejjel, és ne vigyük őket a tűző napra délelőtt kilenc és délután három között. Ha pedig hosszabb időt töltenek a vízben, érdemes rájuk egy vékony, fehér pólót adni.

4. Jó, ha viszünk babakocsit, mert pakolásra is nagyon jó, és strandolás után a szaladgáló csemeték is elfáradnak, elég a csomagokat hazacipelni! Egy nagy pléd is elfér a babakocsi bevásárlóhálójában, de ha apa bevállalja, ez is nagyon jól jön, nem csak a napozáshoz, de kis uzsonnázáshoz is oda lehet telepedni, vagy egy gyors peluscserét is könnyedén megoldunk. Váltópelus, törlőkendő pelenkásoknál mindig van, de nagyobb gyerekeknél is jó a törlőkendőt elpakolni, mert ha esetleg nincs lehetőség kézmosásra, ezzel gyorsan és könnyen letörölhetjük a piszkot a kis dolgos mancsokról, máris lehet eszegetni.

 

Utazás háziállattal Háziállat

2004-ben útlevelet vezettek be a háziállatok számára az utazás megkönnyítése céljából. Minden macskának és kutyának rendelkeznie kell ilyen útlevéllel, mely EU-szerte elismert igazolásként szolgál arra, hogy a háziállat megkapta a veszettség elleni védőoltást. Az Egyesült Királyságban, Írországban, Máltán és Svédországban továbbá azt is igazolni kell, hogy az oltás hatékony volt-e. A szükséges vizsgálatokat az Egyesült Királyságba, Írországba és Máltára történő utazás esetén legalább hat hónappal, Svédországba történő utazás esetén legalább 120 nappal az utazás előtt el kell végezni. 2012-ig bevezetnek egy elektronikus mikrochipet, amelynek célja az állat azonosításának megkönnyítése. Az átmeneti időszakban azonosításra továbbra is használható a tetoválás, kivéve az Egyesült Királyságot, Írországot és Máltát, ahol már most előírás a mikrochip.

 

Beutazás

Hivatal

Külképviseletek

 

Magyarország lengyelországi nagykövetsége

Cím: ul.Fryderika Chopina 2. 00-559 Warszawa

Előhívó: (00)-(48)-(22)

Telefon: 628-44-51

Ügyelet: 628-44-51, mobil: 00-48-602-572-113

Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Kiss Róbert

Fax 621-85-61

E-mail: mailto:mission.vao@kum.hu

Honlap: http://www.mfa.gov.hu/emb/warsaw

Varsó Konzuli hivatal

Cím: ul.Fryderika Chopina 2. 00-559 Warszawa

Előhívó: (00)-(48)-(22)

Telefon: 628-44-51, 628-44-52

Ügyelet: mobil: (00)-(48)-(60)-448-45-45

Fax: 621-85-61

Konzul: dr. Szubert László Marek

E-mail: consulate.vao@kum.hu

Ügyfélfogadás: hétfő-szerda-péntek: 9.00-12.00

Konzuli kerület: egész Lengyelország, kivéve a Krakkói Főkonzulátushoz tartozó konzuli kerületet.

 

Lengyelország magyarországi nagykövetsége

Cím: 1068 Budapest, Városligeti fasor 16.

Előhívó: -

Telefon: 413-8200

Fax: 351-1722

E-mail: titkárság: secretary@polishemb.hu általános: central@polishemb.hu

Honlap: www.lengyelorszag.hu

Budapest Konzuli Osztály

Cím: 1068 Budapest, Városligeti fasor 16.

Előhívó: -

Telefon: 413-8214

Fax: 351-1725

E-mail: consulate@polishemb.hu

Honlap: -

Budapest Katonai és Légügyi Attasé

Cím: 1068 Budapest, Városligeti fasor 16.

Előhívó: -

Telefon: 413-8235

Fax: 351-1724

E-mail: budatt@axelero.hu

Honlap: -

Budapest Lengyel Intézet

Cím: 1065 Budapest, Nagymező u. 15.

Előhívó: -

Telefon: 353-0716, 311-5856, 311-1168

Fax: 331-0341

E-mail: polinst@axelero.hu

Honlap: www.lengyelkultura.hu

Budapest Közgazdasági és Kereskedelmi Osztály

Cím: 1143 Budapest, Stefánia út 65.

Előhívó: -

Telefon: 251-4677,  titkárság: 252-5959

Fax: 252-9289

E-mail: ambpl-weh@axelero.hu

Honlap: www.ambpl-weh.org.hu

 

Londoni magyar nagykövetség
Távolság Budapesttől: 1400 km 1400 km
Időeltolódás: -1 óra -1 óra
Cím:35 Eaton Place, SW1X 8BY, London
Telefonszám:(00 44) (20) 7201-3440
Fax:(00 44) (20) 7823-1348
E-mail:office.lon@kum.hu
Web:www.kulugyminiszterium.hu
Az Egyesült Királyság magyarországi nagykövetsége:
1051 Budapest Harmincad utca 6.
Tel.: (1) 266- 2888
E-mail: info@britishembassy.hu
Honlap: www.britishembassy.gov.uk
Londoni Magyar Kulturális Központ
10 Maiden Lane Covent Garden, London, WC 2 E7NA
Tel: (44)(20) 7240-8448
E-mail: culture@hungary.org.uk
Honlap: www.hungary.org.uk

Vízum

Vízum2007. december 21-től a Lengyel Köztársaság is csatlakozott a schengeni övezethez, a lengyel-szlovák, lengyel-cseh, lengyel-német és lengyel-litván határokon megszűnt a közúti vízi és vasúti határellenőrzés. A nemzetközi repülőtereken a schengeni tagállamokból érkező utasok ellenőrzése 2008. március 30-ával szűnt meg. Lengyelországba magyar (és EGT) állampolgárok vízum nélkül, érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal léphetnek be. A 2006. április 30-án hatályba lépett 38/2004 EK irányelv értelmében az uniós állampolgárok három hónapig továbbra is engedély nélkül tartózkodhatnak az EU más tagállamaiban (természetesen személyazonosító igazolvány vagy útlevél szükséges). A lengyel szabályoknak megfelelően a magyar állampolgároknak 3 hónapon túli tartózkodás esetén regisztráltatniuk kell magukat Lengyelországban. A hivatal a tartózkodás idejére tartózkodási regisztrációs igazolást állít ki. A tartózkodási igazolás 5 évig érvényes és újabb 5 éves időszakra meghosszabbítható, amelyet a regionális kormányzat hivatalában kell kérvényezni. 5 éves folyamatos lengyelországi tartózkodás után az EGT/EU/svájci állampolgárok állandó tartózkodási igazolás kiváltására válnak jogosulttá. Az uniós polgár megkapja a tartózkodási igazolást, ha:

 • 2 hónapnál hosszabb ideig munkát vállal, illetve gazdasági tevékenységet folytat, vagyű
 • egészségbiztosítással és elegendő anyagi eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy - szociális segély  igénybevétele nélkül - eltartsa magát.
 • Ideiglenes tartózkodási igazolást az az uniós polgár kaphat, aki egészségbiztosítással és elegendő  anyagi eszközzel rendelkezik, szociális segélyre nem tart igényt és a Lengyel Köztársaság területén:
 • egyetemi tanulmányokat folytat,
 • három hónaptól tizenkét hónapig tartó munkát vállal, vagy gazdasági tevékenységet kíván folytatni,  vagy
 • munkát keres (6 hónapig érvényes engedély).
 • A tartózkodási és az ideiglenes tartózkodási igazolás (az egyetemi hallgatók kivételével) az uniós  polgár családtagjára is érvényes.
 • Az uniós polgár és családtagja tartózkodási kártyájának visszautasítására kizárólag akkor kerülhet sor, ha annak kiadása veszélyeztetné a közrendet, a közbiztonságot, a közegészség védelmét és az állam biztonságát.
 • A bejelentéséhez az alábbi dokumentumok szükségesek:
 • Keresőtevékenység (vagy foglalkoztatási szándék) vagy a megélhetés más módon történő igazolása
 • A tartózkodás idejére érvényes biztosítás igazolása
 • Tanulmányok folytatása esetén a tanulmányokat igazoló dokumentum

 

Vámszabályok

VámszabályokA személyes tárgyakat magunkkal vihetjük, de jó, ha tudjuk, hogy az alkohol -és dohánytermékek esetében mennyiségi korlátozás van érvényben be -és kilépéskor. A bevitt lőfegyverre és a kivitt régiségekre külön engedélyt kell kérni. 170 euró erejéig vámmentesen vihetünk be ajándékokat. Az utazó személyes használatra szánt tárgyain túl húsáruból max. 2 kg-ot, olaj -és tejtermékekből, csokoládéból 1-1 kg-ot, 20 dkg kávét, valamint 1-1- liter bort és sört, 250 db cigarettát, 50 db szivart, 25 dkg dohányt vámmentesen vihet be. A vám -és devizaelőírásokról a Varsói Fővámhivatalban kaphat még tájékoztatást (Warszawa, ul. Swietokrzyska 12., tel.: (0040) 22 694 3194), valamint a külföldi turistákkal foglalkozó utazási irodákban.

 

Utazás

Szervezett utazás

Szervezett utazás

 

Tudnivalók - repülővel:

Megrendelt repülőjegyét ún. e-ticket formájában kapja kézhez, ami azt jelenti, hogy a megadott e-mail címre kapni fog egy visszaigazolást amely tartalmazza a foglalási kódot, majd a fizetés után szintén e-mailben megkapja a repülőjegyét is. Érdemes a visszaigazolást és a repülőjegyet kinyomtatni és magunkkal vinni az utazásra. Az ügyintézésnek ez a módja rengeteg felesleges papírmunkát vesz le az Ön válláról.

2008.május 19-től a járatokat a check-in pultoknál indulás előtt 40 perccel zárják Ferihegy 2. mindkét terminálján, így a beszállító pultoknál az utasfelvétel a járat indulása előtt 40 perccel befejeződik. A megnövekedett utasforgalom és a terminálátépítés miatt javasoljuk Utasainknak, hogy indulás előtt legalább 2 órával érkezzenek ki a repülőtérre, és a beszállításhoz azonnal kezdjék meg a bejelentkezést. Az utazási információk megküldésekor az alábbi tájékoztatást feltétlenül javasoljuk: - Budapesten az utasfelvétel járat indulása előtt 40 perccel zár. - Az utas késedelmes érkezéséért a Malév nem vállal felelősséget. - Ezért kérünk minden utasunkat, hogy indulás előtt 2 (két) órával jelenjen meg a reptéren.

Figyelem! A nemzetközi repülőforgalomban a szabadon szállítható csomag súlya személyenként 20 kg (egyes esetekben ettől eltérhetnek a légitársaságok), az ezen felüli csomagokat fizetés ellenében lehet föladni. Babakocsit, autóban használatos babaülést a csomagtérben felár nélkül szállítunk (nem szükséges előre bejelenteni). Az utasaink biztonsága és kényelme érdekében az utastérbe csak egy max. 6 kg súlyú, méreteit tekintve max. 55 x 40 x 20 cm-es csomagot szabad vinni.

Tudnivalók - busszal:
Az előre egyeztetett találkozási helyszínen idegenvezetőnk várja az utasokat, ezt követi a beszállítás. A tájékozódást megkönnyíti az autóbusz szélvédőjére helyezett "Millennium Utazási Iroda"-feliratú tábla. Sürgős esetben -és csakis akkor- hívja ügyeleti mobilszámunkat! (06-20-779-4104)

Ne felejtse otthon utazási szerződését, biztosítási kiskönyvét (amennyiben kötött utasbiztosítást) a segélyszámmal és a szállásfoglalást igazoló ún. vouchert! Felhívjuk figyelmét, hogy az előzetesen meghirdetett program az időjárás függvényében változhat!

HASZNOS FOGALMAK

Voucher:
A voucher az a dokumentum, mellyel Önnek garantáljuk a foglalását, és Ön a szállás elfoglalásakor igazolja, hogy lefoglalt egy szállást/szolgáltatást a kínálatunkból. Minden adat megtalálható rajta, mely a foglalásával és a szolgáltatással kapcsolatos: a tulajdonos nevén és elérhetőségén kívül tartalmazza a szállást elfoglaló személyek számát, nevét, továbbá azt, hogy mely időszakra szól a foglalás.

BBP:
Külföldi utazás vagy tartózkodás idejére szóló betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás. A legtöbb ilyen módozat ezen túlmenően tartalmaz különböző segítségnyújtási (assistance) szolgáltatást is. Pl. az igazolvány (kötvény) felmutatása ellenében a külhoni orvos - sürgős szükség esetén - a beteget ellátja, és honoráriumát később a biztosítóval számolja el.

Valuta/deviza:
A két fogalom nem azonos. A valuta valamely ország (országcsoport) törvényes fizetési eszköze egy más ország fizetési forgalmában, annak fizikai megjelenési formájában. Tehát például Magyarországon valuta egy US. dollár bankjegy, vagy az euró magyarországi bevezetéséig az eurós papírpénz, maga a kézzel fogható bankjegy vagy az érme. A deviza ezzel szemben valamilyen valutára szóló követelést testesít meg, ez egy nemzetközi elszámolásra szolgáló fizetőeszköz. Így például deviza Magyarországon a dollárra szóló banki betét, folyószámla, utazási csekk, utalvány, átutalás, stb.

ISIC:
Az egész világon egységesen elfogadott okmány, melynek segítségéval a tanulói státuszt igazolhatjuk. Világszerte számos múzeum, szálláshely, étterem, szórakozóhely ad rá kedvezményt, az UNESCO által a Világörökség részévé nyilvánított műemlékek az igazolvánnyal 20-50% kedvezménnyel látogathatóak. Előnye, hogy telefonkártyaként aktiválható kedvezményes hívásokra és internetezéshez.

Guide:
Az idegenvezető nemzetközi (angol) elnevezése. A kifejezés a turistakalauzokra, információs kiadványokra, útikönyvekre is használatos.

Ellátási kategóriák:

Reggeli: kontinentális vagy büfé
Félpanzió: reggeli és vacsora
Teljes panzió: reggeli, ebéd, vacsora
All inclusive: teljes panzió, bizonyos italok ingyenes fogyasztása, esetenként sport és szórakoztató programok, gyermekprogramok. A szállodaleírásban található a pontos információ arról, hogy adott esetben mit foglal magába az all inclusive ellátás.


Egyéni utazás

Egyéni utazás

Utazásunk megkezdése előtt feltétlenül tájékozódjunk a célország vízum -és vámszabályairól, az ehhez kapcsolódó ügyintézésről és díjakról, melyekről részletesen a "Beutazás"-menüpont alatt olvashatunk. Fontos, hogy ellenőrizzük útlevelünk, személyi igazolványunk (EU-tagállamba való utazás esetén) érvényességét, hiszen például új útlevél igénylése esetén 30 napot kell várnunk az elkészült dokumentumra. Ha kötöttünk utasbiztosítást, feltétlenül hozzuk magunkkal a biztosító által előírt dokumentumokat (részletek az "Utasbiztosítás"-menüpont alatt), beleértve a segélykérő számot is! Ne hagyjuk otthon gyógyszereinket, oltási papírjainkat (amennyiben szükséges) és legfontosabb személyes használati tárgyainkat, tisztálkodószereinket! Ügyeljünk az éghajlatnak megfelelő ruházatra (részletesen a "Mit vigyünk magunkkal"-menüpont alatt) Ha repülővel utazunk, csomagolásnál tartsuk szem előtt, hogy a gép utasterébe csak kézipoggyászt vihetünk magunkkal, célszerű tehát időben eldönteni, melyik csomagunkba mit pakolunk, így elkerülhetjük a kapkodást a reptéri csomag -és vámvizsgálatnál.


Parkolás Ferihegyen:

A Ferihegy parkolóba történő megérkezésekor rövid adminisztrációt követően Önt, családját és csomagjait kiszállítjuk a kívánt terminálhoz. A repülőterek 2 km távolságra vannak, ez szállításban kb. 4-5 percet vesz igénybe, a néhány perc regisztrációt is beszámítva, a menetidőt tervezve 15-20 percet vegyenek számításba. Forgalmi akadállyal nem kell számolni a reptér és a parkoló között. Ha a repülőgép indulásáig sok ideje, vagy útba esik az induló terminál, megteheti, hogy családja a csomagokkal kiszáll a repülőtéren és Ön egyedül hozza el az autóját a parkolónkba, regisztráció után kiszállítjuk az induló terminálhoz. Ha bármi oknál fogva túl későn érkezne a repülőtérre, megteheti, hogy felhív minket útközben telefonon és kollégáink kimennek autójáért és visszahozzák azt a Ferihegy parkolóba. Visszaérkezésekor a repülőtérre miután átvette csomagjait, kérjük hívja fel a parkoló kártyán található mobil számot (06/30 5533100), amit lehetőség szerint érdemes mobiltelefonjába már induláskor elmenteni, és kollégáink perceken belül megérkeznek Önért és családjáért. Csomagjai cipeléséről is kollégáink gondoskodnak.Ha gépjárművünket a reptérnél kívánjuk hagyni, éljünk a fedett, őrzött parkoló előnyeivel. Díjszabás és információk itt:

http://www.repterparkolo.hu/

További parkolási lehetőség:

http://www.fedettparkolo.hu/

Repülővel Repülővel

Magyarországról Budapestről repülhetünk közvetlenül Krakkóba. A többi nagyvárosba belföldi járatokkal juthatunk el. A jegyek árát az átszállások minimálisan növelik csak meg. A repterek a lengyel nagyvárosok közelében találhatók. Különbözők nemzetközi légitársaságok üzemeltetik őket. A nemzetközi és belföldi járatokat többek között a Lengyel Légitársaság a LOT bonyolítja.
Sok fapados társaság is jelen van, pl.: Easyjest, Centralwings, Skyeurope, Wizzair és mások.

Lengyelország legnagyobb repülőtere a Varsói Okęcie, de emellett szinte minden nagyváros mellett találhatunk egyet, mely nemzetközi járatokat indít a világ különböző pontjaiba. A lengyel légi társaság (LOT) illetve a Lengyelországban található repülőterek szolgáltatásai a nemzetközileg már jól ismert standardokat biztosítják a turisták számára. Elérhetőségük könnyű, hisz biztosított a közlekedés köztük és a város központja között.

Lengyelországi repülőterek

Itt található a Lengyelországban működő repterek listája, melynek többsége mind külföldi, mind pedig belföldi utazáshoz biztosít járatokat.

 

 

Autóval Autóval

Gépkocsival történő utazás esetén a jogosítvány, a forgalmi engedély és a kötelező biztosítás megléte elengedhetetlen, de a biztosítási zöldkártya is kötelező. Ezt elutazás előtt feltétlenül ki kell váltani a magyar biztosítónál. Ha valaki nem a saját gépkocsijával utazik, szerezzen be lengyel vagy angol nyelvű, közjegyző által hitelesített meghatalmazást a tulajdonostól.

Autópályadíjak

A lengyel autópályák közül az A1-es, A2-es, A4-es és az A8-as autópályák fizetősek kapusrendszerben.

A díjak az alábbi oldalon találhatók:

http://autostrady.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=66

http://www.autostrada-a2.pl/

http://www.autostrada-a4.pl

Sebességkorlátozások

Személygépkocsik, motorbiciklik és 3500 kg-ot meg nem haladó járművek:

Lakott területen belül: 50km/h

Lakott területen kívül: 90 km/h

Kétsávos gyorsforgalmú autóúton: 100km/h

Egysávos gyorsforgalmú autóúton: 110 km/h

Négy sávos gyorsforgalmú autóútón: 100 km/h

Autópályán: 120 km/h

Egyéb lényeges előírások

 • az országjelzés a gépkocsi hátsó ablakán kötelező
 • minden utas köteles bekapcsolni a biztonsági övet, aki elöl ül és aki hátul ül az is
 • gyermekek 12 éves korig gyerekülésben utazhatnak
 • autóvezetés közben csak fülhallgatóval vagy kihangosítóval telefonálhatunk
 • a tompított fényszórók használata országúton és lakott területen egyaránt, egész évben kötelező
 • az ország területére nem lehet belépni olyan sötétített üvegű személygépkocsival, amelyen a sötétítés  mértéke meghaladja az ablaküveg felületének 75 %-át
 • ittas állapotban szigorúan tilos vezetni, a megengedett véralkohol szint: 0,2 ezrelék. Ha a véralkoholszint meghaladja a 0,5 ezreléket az már bűncselekménynek minősül és 2 évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után.
 • a téli szezonban általánosan nem kötelező a hólánc birtoklása, de a hegyvidéki területeken külön  közlekedési táblák rendelkezhetnek erről, elsősorban a teherautók esetében.

 

Busszal Busszal

Budapestről számos távolsági buszjárattal tudunk Krakkóba utazni.
Az országon belül a távolsági buszjáratokat regionális közlekedési vállalatok (PKS) üzemeltetik. A távolsági autóbusz járatokra a jegyárak hasonlóak a vonatjegy árakhoz. Diákoknak érvényes igazolvány esetén kedvezmények járnak. Kisebb települések között kisbuszok közlekednek, ezek menetdíjai sokszor kedvezőbbek az autóbuszokénál.

Távolsági autóbuszjáratok:

http://www.rozklady.pl/index.php

 

Vonattal Vonattal

Hogy a két ország lakói között évszázadok óta fennálló jó viszony minél több kölcsönös látogatásban is megvalósulhasson, a MÁV-START a társvasutakkal együttműködve a 2007/2008-as menetrendi időszaktól számos minőségemelő szolgáltatást vezetett be a magyar-lengyel vasúti összeköttetésekben. Ezek közül a legfontosabbak:

 • kedvezőbb érkezési, indulási időpontok, gyorsabb éjszakai vonatok Krakkóba és Varsóba
 • új közvetlen nappali összeköttetés Budapest-Krakkó-Varsó között
 • jegyárak: Varsó akár 29 €-tól, Krakkó akár 25 €-tól
 • a krakkói nappali vonat Nowy Sączban és Tarnówban is megáll az éjszakai pedig Oświęcimben (Auschwitz)

Vonatok Krakkóba:

Bp. Keleti: 8.35 Krakkó: 17.45

Bp. Keleti: 20.05 Krakkó: 6.22

 

Utasbiztosítás Utasbiztosítás

Irodánkban közvetlenül, vagy banki átutalással is intézheti biztosításkötését, az adott számlaszámunkon. További információk:

http://www.krakkoiutazas.hu/krakkoi_biztositas_content.html

 

 

Egészség Egészség

 

 

 

 

Ajánlott oltások Oltások

Az országban nem kell kiemelten betegségekkel számolni, javasolt oltás nincs.

 

Ajánlott oltás: Kullancs encephalitis elleni védőoltás

 

 

Ajánlott egészségügyi csomag
általános gyógyszerek
vitaminok (multivitamin)
Egészségügyi csomag
láz -és fájdalomcsillapító
torokfertőtlenítő
fertőtlenítő, sebtapasz
szúnyog -és kullancsriasztó
steril lap (géz)
hintőpor
kenőcs ízületi gyulladásra

 

 

Pénzügyek Pénzügyek

 

 

Fizetőeszközök

 

Lengyelország hivatalos valutája a zloty (PLN). 
A mindenkori hivatalos középárfolyam a 
Magyar Nemzeti Bank oldalán tekinthető meg.

 

 

Bankok Bank

A bankok általában 8.00-18.00 között tartanak nyitva, szombaton viszont csak egy részük és általában 13.00-ig. Kisebb városokban ennél rövidebb a nyitvatartási idő.

 

 


GYIK GYIK

 

-EU-tagállamba való utazáskor elegendő-e a vezetői engedély (jogosítvány) a személyazonosság igazolásához?
-Nem, a jogosítvány nem elég. Az Európai Uniós csatlakozás napjától (2004. május 1.) a magyar állampolgárok az unió tagállamaiba az 1991. április 1-je előtt kiállított igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel), az 1991. április 1-je után kiállított igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel), a 2000. január 1-je után kiállított igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag), illetve 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak.

 

-Mit tegyek, ha várhatóan több órás késéssel érkezem az előre lefoglalt szállásra?
-A lefoglalt szállásokat a legtöbb helyen este 20.00-ig kell elfoglalni. Ha Ön előre tudja, hogy erre az időpontra várhatóan nem tud odaérni, már foglaláskor mindenképpen jelezze irodánk felé, hogy intézkedni tudjunk.

 

-Fizethetek-e Prágában euróval?
-Nem, minden országban csak a hivatalos fizetőeszköz használható, amely Csehországban jelenleg a korona. Ellenben Szlovákia 2009 januárjától bevezette az eurót, itt fizethetünk a közös valutával.

 

-Az Európai Unión kívüli országba utazom. Milyen beutazási feltételeknek kell megfelelnem? Milyen dokumentumokra lesz szükségem?
-Az egyes országok vízum-,vám- és egyéb rendelkezései nagyon eltérőek lehetnek, tájékozódáshoz kérjük látogassa meg az ország xutazas-honlapját (például Törökország esetében a törökországiutazás.hu weboldalt), vagy a Külügyminisztérium honlapját!

 

-Köthetünk-e a Millennium Utazási Irodánál biztosítást?
-Igen. Irodánkban EUB-biztosítás köthető, mely sok előnyt hordoz. Ez többek között megmutatkozik az árakban is. Bővebb információt az egyes honlapok "biztosítás" menüpontja alatt találhat.

 

-Hol található a Millennium Utazási Iroda irodája?
-Irodáink Budapesten a II. és a VI. kerületben találhatók. Budai oldal: Irodánk a Fény utcai piac és a Mammut üzletház szomszédságában található, közvetlenül az utcáról nyílik. Címünk: 1024 Budapest, Fény u. 2. Pesti oldal: A Király utca és az Oktogon közé esik a Szófia utca. Szervezőirodánk a belső udvarról nyílik, a kaputelefonon egyértelműen jelezve, hogy hová kell becsengetni. Címünk: 1068 Budapest, Szófia u. 15. fsz. 1.

 

-Lejárt az útlevelem érvényességi ideje. Mennyit kell várni az új útlevélre?
-Az igénylést követően a hatóság 30 napon belül készíti el a magánútlevelet. A soron kívüli eljárás (természetesen plusz díj ellenében) öt munkanapot vesz igénybe. A kérelmező az útlevelet postán kapja meg, de kérheti azt is, hogy az okmányirodánál vegye át.

 

-Szeretném magammal vinni házikedvencemet külföldre. Szükség van-e a kutyusok és cicák számára valamilyen dokumentumra?
-Igen, a határokon fel kell mutatni a kutyák, macskák és vadászgörények számára kiállított egységes igazolványt, amelybe bevezették a veszettség elleni oltást, és a galandféreg ill. kullancs elleni kezelés tényét is (mikro-chippel vagy tetoválással is el lehet látni a házi kedvencet). Egyesült Királyságban, Írországban, Máltán és Svédországban azt is igazolni kell, hogy az oltás hatékony volt (oltási bizonyítvány, lehetőleg két nyelvű). A szükséges vizsgálatokat legalább 6 hónappal utazás előtt el kell végeztetni.